Literatura s názorem

Diskrétní zóna


Tomáš Němeček, Pavel Rychetský

Pavel Rychetský, stávající předseda Ústavního soudu, někdejší generální prokurátor České republiky, místopředseda federální a později i české vlády pro legislativu a senátor patří k nejrespektovanějším osobnostem na naší politické scéně. V rozhovoru, který s ním vedl novinář Lidových novin specializující se na tematiku práva a spravedlnosti Tomáš Němeček, se ale Pavel Rychetský představuje také ve své méně připomínané roli předlistopadové – jako jeden z prvních signatářů Charty 77 a její právní expert, aktivní v samizdatové publicistice, v listopadu 1989 jeden ze zakladatelů Občanského fóra. Vzpomínky na předlistopadou dobu tvoří první část knihy, na ně pak navazují úvahy o demokracii a právním systému po roce 1989. Do jaké míry se „útěk před právníky“ v období naší polistopadové transformace dodnes projevuje v politickém a společenském životě? Jaká byla role polistopadových vlád, především vlád Václava Klause a M iloše Zemana? Jaká je role Ústavního soudu coby poslední instance ochrany ústavnosti? Na tyto a další otázky hledá odpověď knižní rozhovor s jedním z našich předních odborníků v oblasti práva. E knihu si můžete zakoupit u distribuce KOSMAS, e Reading, Palmknihy

Číst více
298,00 Kč Doporučená cena
Nedostupné
Podobné

Detailní informace

Počet stran 280
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 22.10.2012
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,413 kg
Jazyk čeština
EAN 9788074293009
Věk od 15
Edice Rozhovory
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Tomáš Němeček Tomáš Němeček

Tomáš Němeček


Tomáš Němeček (1973) je český právník a novinář. Vystudoval žurnalistiku na FSV UK a Právnickou fakultu v Praze. Od roku 1995 pracoval v týdeníku Respekt, v letech 2003‒2005 byl jeho šéfredaktorem. V roce 2005 se stal hlavním komentátorem Hospodářských novin, od roku 2009 vedl Přílohu Orientace a následně přílohu Právo a justice v Lidových novinách. V září 2013 noviny opustil na protest proti novému vlastníkovi Andreji Babišovi. Od roku 2013 působí jako právník a také komunální politik na Praze 8, publikuje příležitostně v různých médiích. Za svou novinářskou činnost získal Cenu Ferdinanda Peroutky (2004), Novinářskou cenu (2011) a Cenu Karla Havlíčka Borovského (2012).

Zobrazit profil autora
Naposledy prohlížené

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.