Literatura s názorem

Kámen a bolest


Karel Schulz

Román, který patří na samý vrchol české historické prózy

Kámen a bolest popisuje život slavného italského sochaře, malíře a architekta Michelangela Buonarrotiho a také politickou a náboženskou atmosféru přelomu 15. a 16. století. Kromě italských renesančních osobností román vykresluje také dobové poměry v církvi, která je pevně spjata se šlechtou. Autor s hlubokým kulturním zázemím v rodinách Mařáků a Schulzů, s literárním vzorem v dílech Durychových tento slavný životopis vytvořil na počátku 2. světové války. Na pozadí rozsáhlé fresky renesančního života v Itálii a jejího dramatického politického dění zachytil svrchovaný tvůrčí i lidský zápas o svobodu a důstojnost. Jeho interpretaci nebylo možno pokrýt jedinou odborností: bylo k ní třeba historika, literárního historika i uměnovědce, a to vše Karel Schulz naplňuje.

Číst více
399,00 Kč Doporučená cena
V prodeji
Podobné

Detailní informace

Počet stran 616
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 02.03.2020
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,692 kg
Jazyk čeština
EAN 9788076012189
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Karel Schulz Karel Schulz

Karel Schulz


Karel Schulz (1899–1943), prozaik a publicista. Do literárního života vstoupil v úzkém styku s avantgardními směry, ve dvacátých letech byl členem uměleckého svazu Devětsil a jeho prozaickou tvorbu (viz román Sever – Jih – Západ – Východ) v této fázi určovaly poetistické avantgardní principy a radikálně levicové názory. Roku 1926 tato východiska opustil, když konvertoval ke katolicismu. Následně se sblížil s Josefem Florianem a okruhem jeho spolupracovníků a radikálně proměnil ideový půdorys i slohovou charakteristiku své tvorby.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.