Lékař a nutriční sestra radí, co při onemocnění žlučníku a žlučových cest
Recepty jsou určeny pro osoby s onemocněním žlučníku a žlučových cest. Projevy tohoto onemocnění jsou různé, ale většinou vznikají nevhodnou stravou a větším množstvím alkoholu. Význam dietních opatření spočívá spíše v prevenci žlučníkových záchvatů. Autoři, nutriční sestra a lékař, jsou oba ze špičkového pracoviště v IKEMu. V úvodu brožurky se seznámíme se základními aspekty tohoto onemocnění, s vhodnými a nevhodnými potravinami a s technologií vaření. Druhá část přináší přibližně 130 výborných receptů, které pomohou pacientům stabilizovat jejich zdravotní stav. V receptech se používají potraviny se sníženým obsahem cholesterolu a suroviny, které při tomto onemocnění nezpůsobují podráždění žlučníku a žlučových cest. U jednotlivých receptů je propočtena nutriční hodnota pro jednu osobu.