Literatura s názorem

Jan Lucemburský

Otec slavného syna

Lenka Bobková

Král Jan Lucemburský se v českých dějinách netěší zvláštní přízni. Stále se traduje přesvědčení, že se k Českému království choval jako cizinec, že nebyl dobrým manželem ani milujícím otcem. Lenka Bobková, profesorka českých dějin na Karlově univerzitě v Praze, se pokouší o vyvážené hodnocení osoby a vlády Jana Lucemburského, světlých i stinných stránek tohoto významného českého panovníka. Jan přinesl do českého prostředí i politického myšlení několik nových momentů. Současné panování nad Českým královstvím a lucemburským hrabstvím pro něj znamenalo důležitý potenciál, který mu dovolil rozvinout jak politickou aktivitu v říši směřující k získání římského trůnu pro Lucemburky, tak zároveň udržovat intenzivní vazby k francouzské královské rodině a pařížskému dvoru. Janova západní kulturní orientace postupně pronikala i do české společnosti a významně ji ovlivnila. Podstatné zvětšení území Českého království (o Chebsko, Horní Lužici a Slezsko) představovalo Janův trvalý odkaz do budoucnosti, s nímž se naše dějepisectví dosud zcela nevyrovnalo. Stranou nezůstane ani Janův osobní život, jeho dvůr a kulturní zájmy.

Číst více
599,00 Kč Doporučená cena
V prodeji
Podobné

Detailní informace

Počet stran 600
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 03.12.2018
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,951 kg
Jazyk čeština
EAN 9788074293429
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Autor knihy

Lenka Bobková Lenka Bobková

Lenka Bobková


Prof. PhDr. Lenka Bobková, CSc. (* 1947) vystudovala obor historie – český jazyk a literatura na Filozofické fakultě UK. Od roku 1993 působí na Ústavu českých dějin Filozofické fakulty, zabývá se zejména dějinami Koruny království českého a jejích vedlejších zemí ve 14. až 16. století, kulturními dějinami středověku, ale i českou pobělohorskou emigrací do Saska.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.