Literatura s názorem

Jaroslav Werstadt (1888-1970). O minulosti pro přítomnost


Jaroslava Hoffmannová

Monografie o významném českém historikovi

Historik a archivář Jaroslav Werstadt byl výrazným stoupencem prezidentů Masaryka a Beneše. Za první světové války se aktivně účastnil domácího odboje v Maffii, po válce stál u zrodu Archivu národního osvobození. Značné úsilí věnoval teoretickým otázkám i dějinám historiografie, stejně jako okolnostem vzniku Československa. Celé období druhé světové války byl vězněn v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald. V roce 1945 se stal – po slavných předchůdcích Josefu Pekařovi a Josefu Šustovi – starostou Historického klubu a v této funkci vytrval i v nastávající nelehké době až do roku 1964. Kniha představuje Werstadtův život i výbor z jeho díla, zahrnující polemiku s literárním historikem Arne Novákem, studii o životě českých vězňů v Buchenwaldu nebo korespondenci s Josefem Pekařem či Hanou Benešovou.

Číst více
449,00 Kč Doporučená cena
V prodeji
Podobné

Detailní informace

Počet stran 368
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 16.11.2020
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,627 kg
Jazyk čeština
EAN 9788076013636
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem a přebalem

Autor knihy

Jaroslava Hoffmannová Jaroslava Hoffmannová

Jaroslava Hoffmannová


PhDr. Jaroslava Hoffmannová (* 1942) je historička, specializuje se na dějiny českých zemí v 19. a 20. století a dějiny vědy a techniky v českých zemích. Je autorkou monografie o historiku Václavu Novotném (2014) a knihy Prvenství žen: ženy iniciativní, vzdělané a tvořivé (2016) o ženských průkopnicích v tradičně mužských oborech.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.